Kuinka tunnistaa mahdolliset johtajuusominaisuudet

Johtajat ovat jokaiselle organisaatiolle uskomaton voimavara, ja niitä kannattaa etsiä. Oikean projektin miehittämän johtajan avulla voit huomata suurta parannusta tiimin tuotoksen laadussa ja määrässä ja voit moninkertaistaa syntyvien ongelmien määrän. Erinomaiset johtajat voivat auttaa inspiroimaan muuta henkilökuntaa, he voivat käsitellä ongelmia, kun niitä ilmenee, ja he voivat ehkäistä ongelmia ymmärtämällä ja hallitsemalla tiimin dynamiikkaa.
Mutta miten voit valita jonkun, joka on hyvä johtaja ja pärjää hyvin tiimissäsi? Lue eteenpäin, niin me tarkastelemme joitain upeita merkkejä, jotka auttavat sinua rekrytoimaan ja valitsemaan parhaat johtajat projekteihisi.
Tunneäly
Tunneäly on suhteellisen uusi käsite, joka on otettu käyttöön kilpailemaan perinteisten älykkyysmallien kanssa. Argumentti tässä on, että kun on kyse “todellisessa maailmassa” toimeentulemisesta, tunneäly on itse asiassa yhtä hyödyllinen, ellei enemmänkin monissa tapauksissa kuin perinteisemmät “kognitiiviset taidot”, kuten mielenlaskenta ja ei-verbaalinen päättely.
Tämä pätee erityisesti yritysjohtamisympäristössä, jossa haluat henkilöstösi olevan herkkä toisten tunteille ja persoonallisuuksille, jotta he voivat estää järkytyksiä, löytääkseen parhaat parit henkilöstön jäsenten kesken ja jotta he voivat auttaa rauhoittamaan tilanteita, kun niitä ilmenee.
Tunneäly kattaa myös kyvyn tuntea omat tunteensa ja olla tietoinen siitä, kuinka ne välittävät ne/vaikutus, jota tällä voi olla muihin. Tämä on jälleen erittäin hyödyllinen ominaisuusjoukko, jos haluat, että työntekijäsi voi vaikuttaa positiivisesti tiimiisi ja välttää joutumasta vahingossa tekopyhäksi tai antamasta omien tunteidensa valloittaa.
Valitettavasti ei ole yhtä tapaa mitata tai edes määritellä tunneälyä, ja tämä on kiistanalainen aihe. Ehkä paras malli käytettäväksi yritysympäristössä on kuitenkin se, joka tunnetaan nimellä “sekoitusmalli”. Tässä tarkastellaan sekä ominaisuuksia että kykyjä, jotka liittyvät erityisesti johtamiseen ja sisältää muun muassa motivaatiota, joka on johtajuudelle erittäin tärkeä asia.
Pohjimmiltaan on myös tärkeää, että johtajasi on miellyttävä ja viehättävä. Mitä enemmän henkilökuntasi ottaa yhteyttä henkilöön, sitä paremmin he suhtautuvat tilausten vastaanottamiseen. Joku, jolla on luonnollinen kunnioituksen aura, mutta silti miellyttävä, pärjää hyvin. Etsi joku, joka on samanhenkinen, mutta jolla on myös yleensä paljon tekemistä.
Muut taidot
Muita hyödyllisiä taitoja, joita kannattaa etsiä, ovat kommunikaatiotaidot (tärkeä ohjeiden antamisessa ja asioiden ymmärtämisessä) ja organisointi, jotka voivat auttaa välttämään asioiden jäämistä huomiotta. Joku, jolla on taipumus kirjoittaa listoja tai käyttää laskentataulukoita, saattaa sopia johtotehtäviin.
Kokea
On mahdollista löytää joku, joka on syntyessään luonnollinen johtaja ja joka sopii täydellisesti tehtävään, mutta useimmiten parhaat johtajat ovat oppineet monia taitojaan aiemmasta kokemuksesta. Ajan myötä opit, mikä saa ihmisiltä parhaan vastauksen, kuinka käyttäytyä parhaiten jne. – joten joku, jolla on parempi aiempi kokemus, pystyy todennäköisesti paremmin käsittelemään erilaisia tilanteita. Toinen kokemuksen etsimisen etu on, että sen avulla voit nähdä saavutuksiasi ja sitä, miten johtajasi ovat menestyneet aiemmin – hyvä osoitus siitä, kuinka he voivat menestyä kanssasi.
Voit tietysti hyötyä tästä lähettämällä olemassa olevia työntekijöitä koulutuskursseille tai ulkoistamalla projektinhallinnan muille asiantuntijoille, kun sinulla ei ole varaa ottaa riskejä.